Wever

De laatste generaties Wever zijn geboren, getogen en overleden in Zwolle. Mijn opa, Hendrikus Wilhelmus Wever, is op de markt te vinden waar hij onder andere hakken en zolen voor schoenen verkoopt. Zijn vader, Johannes Wilhelmus Wever, is winkelbediende. Daarnaast is hij schoenmaker geweest, getuige het failissement dat op 5 november 1924 werd uitgesproken door de Arrondissementsrechtbank in Zwolle.

Maar gaan we wat verder terug in de tijd dan verdwijnt Zwolle langzaam uit beeld. Hendrikus Willem Wever, de opa van mijn opa, is geboren in Hasselt. We hebben het dan over 1856, het jaar waarin het kabinet Van der Brugghen wordt beëdigd en het Rijnspoor (van Amsterdam naar Arnhem) over gaat van breedspoor naar normaal spoor. Daarmee kan Nederland aansluiten op het internationale spoorwegennet. In dat jaar begint men ook wereldwijd met het bijhouden van gegevens over het weer.

De geboorte van Hendrikus Willem Wever geeft ons in het stamboom onderzoek ook wat hoofdbrekens. Uiteindelijk komen we er achter dat hij geboren is als zoon van Johanna Kremer. Op de geboorte aangifte staat geen vader vermeld:



Geboorte akte Hendrikus Willem Wever

In de kantlijn staat dat hij is gewettigd bij het huwelijk van Willem Wever en Anna Maria Kramer. Hetzelfde geldt voor Johannes Coenraad Wever, geboren in 1853. Over Johanna Kremer is verder niets te vinden. Enkele jaren later wordt Marinus Wever geboren, zoon van Anna Maria Kramer. Ook hij wordt ook gewettigd bij het huwelijk van Willem en Anna Maria. We gaan er (voorlopig?) van uit dat Anna Maria Kramer en Johanne Kremer één en dezelfde persoon zijn.


Duitsland

Uit de huwelijksakte van Willem Wever en Anna Maria Kramer blijkt dat de ouders van Willem uit het toenmalige Pruisen komen: Hendrik Wever, geboren te Aschersleben (Magdeburg), en Elisabeth Meijer, geboren te Bielefeld. Twee plaatsen die toch een behoorlijk eind uit elkaar liggen, waardoor de vraag opkomt hoe ze elkaar ontmoet hebben.

Wat weten we over Hendrik en Elisabeth? Duitse genealogische gegevens vinden is moeilijk. Er is wel een uitgebreide website over Wever in Duitsland, maar de eigenaren geven aan dat ze (in elk geval tot nu toe) geen familebanden met Nederland hebben. In Nederland vinden we enkele aanknopingspunten in Oldemarkt. Daar is op 16 januari 1848, om zes uur 's ochtends op 77-jarige leeftijd Hendrik Wever overleden, weduwnaar van Elizabeth Meijer (met een z in plaats van een s). Ouders waren Hendrik Wever en Elizabeth Kortejan. Ook in Oldemarkt (maar dan in Ossenzijl) is in 1844 Elizabeth Meijer overleden op 60-jarige leeftijd. Ze was echtgenote van Hendrik Jans Wever. Jans kan een patroniem zijn, wat kan betekenen dat de vader van Hendrik als achternaam Jans of Jansen had.

Verder zien we dat in Oldemarkt op 11 oktober 1826 Anna Maria Wever overleden is, dochter van Elisabet Meyer en Hendrik Wever (let op de spelling). Anna Maria is in Heerenveen geboren op 27 maart van datzelfde jaar als dochter van Hendrik Wever en Elizabeth Meijer. Hendrik was op dat moment 58 jaar, en was kramer zonder vaste woonplaats. In 1828 doet Hendrik Wever op 58-jarige leeftijd aangifte van de geboorte van zoon Gerrit (moeder Elisabet Meijer). Gerrit overlijdt in 1832 op 4-jarige leeftijd. Ouders zijn Hendrik Jans Wever en Elizabeth Meyer.

Met al die verschillende spellingen (en wel of niet Jans) is het voor ons niet zeker dat alle familie relaties kloppen. Heb je op- of aanmerkingen of aanvullingen, laat het dan weten!

Meer info

Rechts vind je een link naar de voorouders van mijn opa (Hendrikus Wilhelmus Wever), en naar de nakomelingen van Hendrik Wever. Verder een link naar een wesite over Wever in Duitsland.