Digitalisering

In 1796 werd in Frankrijk besloten de burgelijke stand in te voeren. Dat gold daarmee ook voor Nederland, dat in die tijd bezet was door de Fransen. In het zuiden van Nederland begon men hier vanaf 1796 mee, in het noorden van het land startte men in 1812. Vanaf die tijd wordt in elke gemeente bijgehouden wie wanneer geboren, getrouwd of overleden is. Daarmee is de burgelijke stand een belangrijke bron voor stamboom onderzoek.
Een aantal jaren geleden is men begonnen met het digitaliseren van de gegevens uit de burgelijke stand. Hierdoor kun je de gegevens van heel Nederland doorzoeken. Dit kan via de website genlias (overigens zal genlias begin 2013 vervangen worden door WieWasWie, een site die sinds een aantal maanden in de lucht is). Er geldt trouwens wel een beperking: geboorte aktes mogen pas na 100 jaar online gezet worden, huwelijksaktes na 75 jaar en overlijdensaktes na 50 jaar.

Als je informatie gevonden hebt via genlias, dan moest je tot voor kort naar het archief van de betreffende gemeente of de provincie hoofdstad (waar de gemeente archieven van de provincie zijn samengebracht). Daar kon flink wat tijd in gaan zitten. Maar sinds dit jaar staan (bijna) alle aktes van geboorte, huwelijk (inclusief huwelijkse bijlagen en huwelijksafkondigingen) en overlijden online. Dit is gedaan door de Mormonen; zij hebben vrijwel alle registers van de burgelijke stand in Nederland (en ook veel andere landen) gefilmd en nu dus online gezet op de site familysearch.org (volg voor de Nederlandse gegevens deze link). Vraag is wel of er nog nieuwe gegevens aan deze site toegevoegd worden, omdat er medio dit jaar in de Tweede Kamer een discussie ontstond over schending van de privacy, en het feit dat de Mormonen mensen na hun dood ongewenst dopen.
Maar hoe werkt dit zoeken nu in de praktijk? Hieronder een voorbeeld, waaruit blijkt dat er naast genlias (of wiewaswie) en familysearch nog een andere site belangrijk is bij het zoeken naar voorouders.

Een voorbeeld

Wat navragen binnen de familie, belangrijk zijn daarbij trouwboekjes, levert op dat de ouders van mijn oma van moeders kant Remmelt van den Berg en Frederika Greven heetten. Invoeren in genlias levert behoorlijk wat resultaten. Zo zien we in 1914 in Hengelo het huwelijk van Geert van den Berg met Hermina Aaltje Nijhuis. We zien ook dat het akte nummer 50 is van dat jaar. Het is interessant om de huwelijkse bijlagen van dat huwelijk op te zoeken. Dat kan uiteraard direct via familysearch, maar het is handiger om gebruik te maken van genver. Deze site geeft exact aan wat wel en niet op familysearch staat en waar het te vinden is. Na wat bladeren zien we vanaf pagina 1004 van de huwelijkse bijlagen 1913-1918 van Hengelo de huwelijkse bijlagen van Geert en Hermina. Daarin staan de geboorte data en geboorte plaatsen van beide echtelieden, en ook de datums waarop de ouders van Hermina overleden zijn.
Die geboorte data zijn belangrijk, omdat in genlias/wiewaswie met name de huwelijken staan. Wat geboorte en overlijden betreft is vaak alleen de naam van de geborene dan wel de overledene opgenomen, dus niet de namen van de ouders. Dat betekent dat je niet altijd alle kinderen vindt als je zoekt via de namen van de ouders. Het is daarom handig (maar wel tijdrovend) om de aktes van alle geborenen dan wel alle overledenen met een bepaalde achternaam (in dit geval Van den Berg) in een bepaalde plaats op te zoeken via genlias/wiewaswie (omdat Remmelt en Frederika in Steenwijk zijn getrouwd ligt Steenwijk voor de hand; daarnaast weet ik dat mijn oma in Hasselt is geboren, dus die neem ik ook mee). In het geval van Hasselt leverde dit trouwens niets op; daar restte niets anders dan het doorzoeken van de geboorte aktes op familysearch. Op deze manier vond ik bijvoorbeeld de geboorte van Geertje van den Berg in 1901.

Andere sites

Natuurlijk zijn er naast genlias, genver en familysearch veel meer sites op internet te vinden op het gebied van genealogie. Zoek je Friese voorouders dan kun je bijvoorbeeld terecht op allefriezen of tresoar. Op archieven.nl kun je interessante informatie vinden uit archieven van bijvoorbeeld kantongerechten. Daarnaast heb je sites als geneanet en myheritage waar je je stamboom kunt plaatsen en kunt zoeken in stambomen van andere gebruikers.